sunnuntai 6. syyskuuta 2015

                                                    

                                               HIUS

   

                                                                 MÄÄRITELMÄ JA MÄÄRÄ
Hiukset ovat ohuita ja kestäviä sarveiskuituja, jotka kasvavat sijaitsevista hiustupista. Siten hiuksilla tarkoitetaan ihmisen päälaen karvoitusta. Ihmisen päässä on noin 100 000 hiusta, mutta päivittäin päästä irtoaa noin 20-150 hiusta. Usein hiusten kasvu määritellään 1-1.5 cm kuukaudessa, mutta se riippuu henkilöstä.
                                                   
                                                                 RAKENNE

Hius on kestävää ainetta ja hiuksen rakenne muodostuu kolmesta kerroksesta. Uloin on käpymäinen suomukerros, sen sisällä paksu kuitukerros ja sisimpänä ydin. Ydintä ei välttämättä aina ole. Hiuksen muotoja määrittelee hiuksen ulkomuoto. Esimerkiksi juuri suoran ja kihara tukan välillä.

PAKSUUS JA PITUUS

Hiuksen paksuus vetoaa siihen esimerkiksi millä maanalueelle asut. Sillä eurooppalaisten hiusten paksuus on noin 0.04-0.10 millimetriä, kun taas aasialaisilla 0.08-0.12 milllimetriä paksuja. Ihmiselle kasvaa ylipäätään 40-80 cm pituisia.  Kasvuvaiheen kesto riippuu ihmisyksilön hiusten maksimipituudesta. Läpimittaa voidaankin mitata hiustenkasvusmittarilla.'



                                          KASVUVAIHEET JA ELINKAARI
Elinkaari vaiheet:

1       1. Kasvuvaihe : kasvuvaiheessa hius kasvaa 0.3 mm päivässä.

       2. Katageeni : hiuksen kasvu pysähtyy ja hiustuppi kutistuu(onneksi hiustupit ovat itsenäisiä, joten kaikki hiukset eivät tipu yhtä aikaa. )

3      3.  Lepovaihe : aluksi hius irtoaa hiustupesta ja se vaipuu ”uneen” 

4       4. Aktivoitumisvaihe : kantasolujen aktiivisuus saa hiuksen jälleen kasvamaan

         Nämä kasvuvaiheet riippuvat toki henkilöstä, miten hius kasvaa.



                                       VÄRIN MUODOSTUMINEN 

Väri määräytyy geneettisesti, mutta siihen vaikuttaa myös ympäristö. Miten hiusta on käsitelty lisäksi onko hiusta värjäilty. Hiusten värjäämisellä yritetään hiukseen tuoda kauneutta ja kiiltoa. Perusväreihin kuuluu vaalea, musta, ruskea sekä punainen.



                                                     RAVINNON merkitys
         ”SYÖ TUKKA KUNTOON”  Aina ei riitä, että satsaa vain parhaimpiin hiustuotteisiin.  Hius tarvitsee paljon vitamiineja ja mineraaleja saadakseen tarvittavat aineet. Kannattaa suosia terveellisiä ruokia, sillä kolestroli pitoiset ruuat vain tukkeuttavat hiusta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti